Dodjela nagrada i prezentacija projekta “Izbor za najljepšu okućnicu i balkon u 2024. godini”

Turistička zajednica grada Trogira drugu je godinu za redom organizirala Natječaj za izbor najljepše okućnice i balkona u 2024. godini na području grada Trogira, koji se, po uzoru na ostale održive gradove, temelji na očuvanju, promociji i ulaganju u uređenje hortikulturnih elemenata u gradskoj jezgri, ali i svih zelenih površina u okolici grada Trogira.

Priča o ovogodišnjem hvalevrijednom projektu započela je simbolično, na prvi dan proljeća, 20. ožujka 2024. godine objavom Natječaja, te pozivom građanima Trogira da prijave svoje uloženo vrijeme i trud u uređenje okućnica, vrtova, balkona i prozora. Ovim projektom Turistička zajednica grada Trogira najavila je sajam cvijeća (27.4. – 29.4. 2024.) kada je Trogir na tri dana uistinu postao Centar Cvita. Na trogirskoj su rivi brojni izlagači na raspolaganje i prodaju stavili velik izbor sadnica, cvijeća i ukrasnog bilja. Ovaj je šareni sajam ponudio zanimljiv program na nekoliko lokacija u gradu – od kreativno likovnih radionica za odrasle i djecu, tematske glazbeno – scenske nastupe i izložbe, a sve s ciljem poticanja kulture cvijeća i razvijanja ekološke svijesti građana.

Šarenilo cvijeća i sadnica izlagača iz cijele hrvatske motiviralo je i inspiriralo naše sugrađane jer su prijave na Natječaj počele sve više pristizati, a prijaviti se moglo u kategorijama „Balkon i prozor“ te „Vrt i okućnica“. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta bio je potaknuti građane na stvaranje kreativnih rješenja u uređenju svojih okućnica i balkona kako bi se doprinijelo zelenijem i uređenijem mjestu za život, te iskazala konkretna akcija sa svrhom dugoročnog i održivog očuvanja okoliša grada Trogira i njegove okolice.

Gradonačelnik Ante Bilić poručuje „Ovim smo projektom odali priznanje i zahvalnost svima onima koji se trude i rade da i na taj način uljepšamo grad i okoliš u kojem je ugodno živjeti.

Direktor Turističke zajednice grada Trogira, Marin Piveta ističe „Ovaj je projekt iznimno bitan kako bi se potakla svijest građana te da se na jedan način urede okućnice i balkoni na području grada Trogira, a ujedno je i promotivni aspekt kojim grad naglašava djelovanje u smjeru održivog turizma i održivog upravljanja destinacijom. Ove godine imali smo puno veći interes sa preko 20 prijavitelja, stoga se radujemo nastavku projekta i u narednim godinama. Prvenstveno bi zahvalio svima koji su se prijavili na natječaj te stručnom povjerenstvu koje je na temelju obilaska okućnica i balkona uistinu dodijelilo nagrade najboljim prijaviteljima, a svakako smo dali i publici priliku da se očituje te odabere dobitnike za treće mjesto.„

Dodatna motivacija za sudjelovanje u natječaju svakako su i vrijedne novčane nagrade za prva tri mjesta, a dobitnici po kategorijama su:

„Balkon i prozor“                                             „Vrt i okućnica“

1. Marin Bećir – 500,00€                         1. Damir Sorić – 500,00€

2. Katja Derossi – 300,00€                      2. Mladenka Muštra Karanušić – 300,00€

3. Nane Novak – 150,00€                        3. Anita Ćudina – 150,00€

Prva tri mjesta u kategoriji „Balkon i prozor“ te prva dva mjesta u kategoriji „Vrt i okućnica“ odabrana su na temelju ocjena stručnog Povjerenstva kojeg čine Jelena Grabovac, mag.hist.art.philol.fianc., viša stručna savjetnica Konzervatorskog odjela u Trogiru pri Ministarstvu kulture i medije RH, Nikolina Tomaš, mag.ing.agr., rukovoditelj sektora održavanja javnih površina pri Trogir holdingu d.o.o., te Mihaela Milat, mag.ing.arch., arhitektica predstavnica tvrtke GEOART d.o.o., a koji su po isteku roka za prijavu obišli okućnice i balkone.

Kriteriji za ocjenu u kategoriji „Vrtovi i okućnice“ grupirani su u tri glavne odrednice: hortikultura i održavanje (zdravlje biljaka i održavanje vrta), dizajn (kompozicija, raspored elemenata i njihov smještaj u prostoru), te originalnost. U okviru tih odrednica ocjenjivalo se zdravlje i bujnost biljaka, biljna raznolikost i urednost (redovno uklanjanje uvelih cvjetova i listova). Osim toga, posebna je pozornost posvećena uspješnosti obrezivanja, borbi protiv nametnika, te primjeni ekoloških metoda u održavanju vrta, primjerice sakupljanju kišnice ili kompostiranju. U smislu dizajna, Povjerenstvo je razmatralo složenost sadnje (boja, tekstura, mirisi) i kreativnost u primjeni hortikulturnih elemenata poput suhozida, kamenjara, vrtnih staza i sl. Ocijenjen je i opći estetski dojam, odnosno utjecaj na cjelokupni izgled pročelja.

Kriteriji u kategoriji „Balkon i prozor“ grupirani su u iste glavne odrednice, međutim, ovdje je pozornost dodatno bila usmjerena na odabir odgovarajućih lonaca za cvijeće.

Po odabiru dobitnika za prva dva mjesta u kategoriji „Vrt i okućnica“, na društvenoj mreži Facebook objavljeni su preostali finalisti među kojima je publika s nekoliko stotina pozitivnih reakcija na slike odabrala dobitnicu nagrade za treće mjesto za kategorije „Vrt i okućnica“. S obzirom na to da je broj prijavitelja u kategoriji „Balkon i prozor“ jednak broju nagrada, Povjerenstvo je u navedenoj kategoriji odabralo dobitnike za sve tri nagrade.

Po završetku Natječaja dobitnici su pozvani na svečanu dodjelu nagradu u Gradskoj Vijećnici Trogira, gdje su, uz potpisivanje Ugovora i dodjelu plaketa, prigodno darovani divnim buketom čiji se sukulenti ponovno mogu posaditi, čime se potiču održive metode održavanja vrta i cvijeća.

Dobitnik prvog mjesta u kategoriji „Vrtovi i okućnice“ Damir Sorić: „Velika je čast osvojiti prvo mjesto u Trogiru, možda najljepšem gradu u Hrvatskoj. Zbog svoje profesije putujem po cijelom svijetu odakle sam vidio i donio puno drugačijih biljaka nego što imamo ovdje kako bi moja okućnica bila zelena i unikatna.“

Turistička zajednica grada Trogira ovim putem zahvaljuje svim mještanima koji ulažu svoj trud i vrijeme u održavanje i uređenje svojih cvjetnih aranžmana, sadnica i pitara koji su simbol truda i jedinstveni ukras grada Trogira.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

This site is registered on wpml.org as a development site.