Klapa Trogir i Ivica Sikirić Ićo svečano otvorili 54. izdanje Trogirskog kulturnog ljeta

Pod vedrim nebom, na trgu Ivana Pavla II, svečano je započelo 54. Trogirsko kulturno ljeto. Ovogodišnje izdanje kulturnog ljeta posvećeno je proslavi šest desetljeća neprekidnog djelovanja klape Trogir – prve formalno organizirane klape u Dalmaciji. Ovaj glazbeni spektakl uveličao je poznati hrvatski glazbenik i pjevač Ivica Sikirić Ićo, koji je 1995. preuzeo mjesto prvog tenora od legendarnog Vinka Coce, čime je nastavio tradiciju visoke kvalitete glazbenih izvedbi.

Ceremonija otvorenja započela je na ambijentalnom trgu govorom gradonačelnika Ante Bilića koji je pozdravio sve prisutne te spuštanjem zastave proglasio Trogirsko kulturno ljeto otvorenim. Svečano otvorenje 54. kulturnog ljeta u svakom je pogledu posvećeno neprekidnom čuvanju i njegovanju autentične klapske pjesme i a cappella pjevanja. Klapa Trogir već više od pola stoljeća simbol je izvorne snage i ljepote dalmatinskog glazbenog izričaja.

Besprijekorna izvedba pjesme „Projden Kroz Pasike“ kojom je ljeto u gradu službeno započelo, izazvala je snažne emocije kod više od tisuću Trogirana i posjetitelja grada majstora koji su do posljednjeg mjesta ispunili glavni trg. Posebno oduševljenje izazvao je izlazak Ivice Sikirića Iće koji je publiku raspjevao svojim dobro poznatim hitovima. Izmjenjivanje fantastičnih pjevača na pozornici te njihove zajedničke izvedbe antologijskih pjesama stvorile su očaravajuću atmosferu i prezentirale posjetiteljima klapsko pjevanje kao neprocjenjivi dragulj trogirske nematerijalne kulturne baštine.

Čarobni ugođaj cjelokupnog programa upotpunjen je emotivnim video reportažama koje su na dojmljiv, osoban i dirljiv način prikazale glazbeno stvaralaštvo i djelovanje klape Trogir i Ivice Sikirića Iće. Neprekinuto glazbeno putovanje klape Trogir, koje traje već šezdeset godina, prožeto je osjećajima nostalgije, sreće, ponosa i zajedništva. U čast ovog izvanrednog jubileja svečano je otvoreno 54. Trogirsko kulturno ljeto za Trogirane i posjetitelje.

Time je započeo period kada UNESCO-v grad postaje otvorena pozornica. Tijekom dva i pol mjeseca očekuje nas raznolik i kvalitetan kulturni, zabavni, glazbeni i sportski program s preko 75 događanja koja potvrđuju bogatstvo umjetničkog stvaralaštva koje naš grad posjeduje i ugošćuje.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

This site is registered on wpml.org as a development site.