Barokna večer uz gudački kvartet Bozzotti i gitaristicu Andreu Maretić – Trogirski glazbenici

Knežev dvor, 06.08. || 21:00h

U sklopu Festivala klasične glazbe, večer 6. kolovoza 2023. godine bit će u ozračju raskošnog baroka u impozantnom ambijentu Kneževog dvora. Gudački kvartet Bozzotti i gitaristica Andrea Maretić pripremaju sljedeći program koncerta:

Francesco Geminiani (1680.-1762.): Concerto Grosso No. 12

La Folia

Luigi Boccherini (1743.-1805.):

Kvintet br. 4 u D-duru

Allegro maestoso

Pastorale

Grave assai

Fandango

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje!


Više o izvođačima:

ANA TOŠIĆ D’AMBRA (violina) osnovnu i srednju glazbenu školu te opću gimnaziju završila je u Splitu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji akademiji u Zagrebu, Područni odjel u Splitu, u klasi prof. Josipa Škunce. Od 1993. godine svira, a od 2000. godine je stalni član orkestra Opere HNK u Splitu. Djeluje kao komorni glazbenik i to kao zamjenik koncertnog majstora u Splitskom komornom orkestru i član Komornog orkestra HNK Split. Tijekom školovanja imala je nekoliko solističkih recitala u Hrvatskoj i inozemstvu, a nakon studija nastupala je u Varaždinu, Osijeku i Splitu. Godine 1996. pohađala je seminar barokne violine u klasi prof. Catherine Mackintosh. Na susretima mediteranskih akademija i konzervatorija predstavljala je Hrvatsku 1997. godine u Solunu (Grčka) i 1999. godine u Genovi (Italija). Nakon uspješnog nastupa u Solunu, pozvana je 1998. godine u Mladi operni orkestar u Orvieto (Italija), u kojem je sudjelovala i 1999. kao zamjenik koncertnog majstora. Orkestar su vodili poznati talijanski umjetnici: prof. violine Giulio Franzetti i dirigent mo. Bruno Rigacci. Godine 2004. završava magistarski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Tonka Ninića. Surađuje sa talijanskim orkestrom Societa dei concerti di Bari s kojim je bila na turnejama po Japanu i Kini. Član-osnivač je Splitsko gudačkog kvarteta, član je udruge MAG i Splithesisa te prva violina u kvartetu Bozzotti iz Trogira, suradnik Splitskih virtuoza i Camerate Split.

DAKICA SANKO (violina) osnovnu glazbenu školu završila je u Trogiru u klasi prof. Mesuda Glavaša. Upisuje gimnaziju Ivan Lučić u Trogiru te srednju glazbenu školu u klasi prof. Valtera Lovričevića. Redovito je prolazila audicije za svečane koncerte glazbene škole koji su se održavali u foyeru Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu. Tijekom srednjoškolskoga obrazovanja primljena je u CEI Youth Orchestra u više navrata i na taj način nastupa diljem Europe. 2007. godine upisuje studij violine na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu u klasi prof. Violete Smailović-Huart. Siplomira 2012. godine u klasi prof. Evgenie Epshtein sa odličnim uspjehom. U to vrijeme polaže i audiciju za Splitske virtuoze, gudački ansambl pod ravnanjem Wladimira Kossjanenka. Dobitnica je Dekanove nagrade za izuzetna postignuća tijekom studiranja. Tijekom školovanja sudjelovala je i osvajala nagrade na županijskim, regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist i kao član komornih sastava. Među nagradama posebno se ističe prva nagradama međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu 2012. godine. Tijekom studiranja bila je koncertni majstor gudačkog ansambla akademije uz kojeg je nastupala i kao solist. Za vrijeme školovanja bila je stipendist grada Trogira. Pohađala je seminare i radila sa profesorima: Violetom Smailović-Huart, Slobodanom Karlom Fiom, Evgeniom Epshtein, Loris Grubišić, Olgom Cinkoburovom, Igorom Corettijem i Wladimirom Kossjanenkom. Svirala je u komornom ansamblu klavirski trio Traguriensis, a sada je aktivna unutar gudačkog kvarteta Bozzotti te je održala niz recitala od kojih se izdvajaju humanitarni koncert u foyeru Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu uz pratnju klaviristice Ivane Štimac Agius te otvaranje šeste glazbene sezone udruge MAG uz pratnju klavirista Marina Limića. Od 2011. godine angažirana je kao honorarni član orkestra opere Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu, a od 2021. godine stalni je zaposlenik. Predsjednica je udruge Trogirski Glazbenici.

DAMIANO COSIMO D’AMBRA (viola) glazbeni konzervatorij E. Duni je završio u Materi, a jezičnu gimnaziju u Spinazzoli. Usavršavao se kod maestra A. Dubach u Castel del Monte i Stuttgartu. Završio je trogodišnju specijalizaciju za koncertmajstora u Scuola di Fiesole, Firenze kod maestra Giulia Franzettija. Dugo niz godina sudjeluje i u Mladom opernim orkestru u Orvietu. Svirao je u mnogim orkestrima kao: Orchestra da Camera Medicea Laurenziana, Orchestra da Camera di Castel del Monte, Orchestra sinfonica di Foggia, Orchestra del Conservatorio U. Giordano di Foggia, Fondazione Orchestra U. Giordano, teatro Petruzzelli (s kojim je snimio nosač zvuka suradnji sa Sony Classical uz sudjelovanje pjevača: Katia Ricciarelli, Luigi de Corato i Giorgio Merighi, Orchestra di Grosseto, Orchestra Societa dei concerti di Bari (turneje po Španjolskoj, Turskoj, Francuskoj, Japanu, Kini, Rusiji i i Italiji), Orchestra Florence Simphonietta e Orchestra da Camera fiorentina di Firenze. 2000. godine svira u Mladom orkestru pri kazalištu Maggio Musicale di Firenze. Diplomirao je na konzervatoriju N. Piccini u Bariju, smjer barokna violina. Surađivao je sa Splitskim gudačkim kvartetom. Violist je u kvartetu Bozzotti iz Trogira i u udruzi MAG te suradnik u orkestru Camerata Split. Od 2006. godine svira u orkestru Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu gdje i živi. Korespondent je talijanskog časopisa La voce del popolo iz Rijeke. Aktivni je član Hrvatskog novinarskog društva.

DUBRAVKO GEIĆ (violončelo) osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u Splitu u klasi prof. V. Lukasa. Godine 1986. osvaja drugu nagradu na republičkom natjecanju. 1988. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu na kojoj diplomira 1993. godine u klasi prof. A. Petrača. Tijekom školovanja usavršavao se kod D. Grigorjana, M. Flaksmana i L. Parnasa. Od 1994. godine do 1999. godine profesor je na glazbenoj školi u Zadru i član Zadarskog komornog orkestra. Kao solist nastupao je u Zagrebu, Splitu, Zadru, Varaždinu, Trogiru i Omišu, a s okretom violončela koji je vodio prof. V.Dešpalj i u Beču, Grazu i Ljubljani. Od 2000. godine član je Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu kao honorarni član, a od 2007. godine je stalno zaposlen u Hrvatskome narodnome kazalištu.

ANDREA MARETIĆ (gitara) rođena je u Splitu. Klasičnu gitaru počinje svirati sa 11 godina kada upisuje Glazbenu školu Josip Hatze. Uz srednju glazbenu školu pohađala je i IV. gimnaziju Marko Marulić u Splitu. Tijekom svog školovanja sudjelovala je na državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist i kao članica komornih sastava. Usavršavala se i na mnogim majstorskim radionicama uglednih međunarodnih koncertnih umjetnika: Zoran Dukić, Goran Listeš, Paolo Pegoraro, Lukasz Kuropaczewski, Aniello Desiderio i dr. Godine 2012. maturirala je s izvrsnim uspjehom u klasi prof. Josipa Dragnića te iste godine upisuje studij klasične gitare na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Ištvana Romera. Apsolventsku godinu studija provela je u Poznanju, usavršavajući se u studiju renomiranog poljskog gitarista Lukasza Kurpaczewskog. Godine 2018. diplomirala je i održala solistički recital u sklopu manifestacije Kulturnog ljeta grada Kaštela u dvorcu Vitturi. Nastupala je kao članica akademskog gitarskog kvarteta u ciklusu Sfumato HRT-a te sa Cantus Ansamblom na Autorskom koncertu Ruben Radica. Od 2018. godine radi kao profesorica gitare u glazbenoj školi, a njeni učenici postižu uspješne rezultate na regionalnim i međunarodnim natjecanjima.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

This site is registered on wpml.org as a development site.