Sakralni koncert – Trogirski glazbenici

Samostan sv. Dominika | 26.08. | 20:00h

Udruga Trogirski Glazbenici već četvrtu godinu zaredom organizira Festival klasične glazbe u sklopu Trogirskog kulturnog ljeta.

Već tradicionalno jedan od koncerata bude u nekoj od prekrasnih trogirskih crkava, a ove godine imamo posebnu čast nastupiti u samostanu sv. Dominika na novo obnovljenim orguljama čiju je restauraciju i rekonstrukciju vodila orguljarska radionica Škrabl.
Na koncertu će nastupiti mezzosopranistica Bjanka Ivas, orguljašica Ursa Ljuban, bariton Vlatko Belas, te posebna gošća, Anais Bjelobrk, učenica orgulja.
Srdačno zahvaljujemo samostanu sv. Dominika na gostoprimstvu te se radujemo Vašem dolasku!

Program:

G. Frescobaldi (1583.-1643.): Toccata seconda, Secondo libro di toccate
G. F. Händel (1685.- 1759.): Lascia ch’io pianga, arija iz opere Rinaldo
G. F. Händel (1685.- 1759.): The trumpet shall sound, arija iz oratorija Mesija
D. Zipoli (1688.-1726.): Elevazione in F
Anais Bjelobrk, gl. škola Josipa Hatzea Split, prof. Borna Barišić
G. Caccini (1551.-1618.): Ave Maria
Padre D. da Bergamo (1791.-1863.): Marcia per organo
F. Schubert (1797.-1828.): Ave Maria
J. Bajamonti: (1744. – 1800.): Sonata u F-duru
H. Johnson (1888.-1970.): City called heaven, crnačka duhovna
P. Tosti (1846.-1916.): Ridonami la calma
Padre D. da Bergamo (1791.-1863.): Elevzione in d
A. Lloyd Weber (1948.-): Pie Jesu, duet iz Requiema

Bjanka Ivas, mezzosopranistica, rođena u Splitu, smjer klavir, započinje s devet godina pri Glazbenoj školi Josip Hatzea, a školovanje nastavlja u klasi prof. Branke Ristić. Zvanje profesorice glazbe stekla je na Glazbenoj akademiji u Splitu. 2004. Solo –pjevanje magistrirala je u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić 2016. Projektom izvedenim u foyeru HNK Split, a koncipiranm poluscenskim izvedbama Hosenrollea kao što su: Orsini (Lucretia Borgia-G. Donizetti), Siebel (Faust-Ch. Gounod), grof Orlofsky(Šišmiš- J. Strauss), Romeo(I. Capuleti e i Montecchi-V. Bellini), Teseo(Arianna abbandonata-B. Marcello), Orfeo (Orfeo ed Euridice-W. Gluck) te Nicklaus (Les contes d’Hoffmann-J. Offenbsch). Od 2004. G. stalna je članica zbora HNK Split. Sudjelovala je u praizvedbi Tijardovićeve opere Dioklecijan ulogom Flavija Galla te ulogom Cherubina u skraćenoj verziji opere „Figarov pir“, W. A. Mozarta postavljenoj u Foyeru HNK Split. Solističke uloge ostvarila je u operama  Adel i Mara (Adelova mati), J. Hatzea, La Traviata (Flora Bervoix), G.Verdija, Carmen (Mercedes) G. Bizeta, Madama Butterfly(Kate Pinkerton) G. Puccinija , Mala Floramye (Marica) I. Tijardovića, La Forza del destino (Curra te Preziosilla), Aida (Velika svećenica ) G. Verdi. Studijski je pripremila ulogu Rosine iz Seviljskog brijača Gioachina Rossinia.

Orguljašica Ursa Ljuban (Trogir, 1990.) nakon gimnazije Ivana Lucića u rodnom gradu i Srednje glazbene škole Josipa Hatzea u Splitu (teoretski odjel i orgulje u klasi prof. E. Sotirove), završava studij orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi M. Penzara. Studij nastavlja 2012. u Njemačkoj, u sklopu programa Erasmus na Muzičkoj akademiji u Stuttgartu u klasama B. Haasa i J. Laukvika, te se dalje usavršava u Leipzigu u klasi S. Engelsa gdje postiže diplomu 2015. godine. Pohađa seminare priznatih orguljskih pedagoga (M. Bouvard, Ch. Bossert, J. Laukvik, B. Haas, A. Zylberajch, M. Hürholz, J. Gillou, L. Lohmann, P. van Dijk, K. Marschall, H. Ola Ericsson). Od važnijih priznanja koje je postigla ističu se: prve nagrade na Regionalnim i Državnim  natjecanjima HDGPP-a, druga nagrada na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji, Diploma za najprofesionalniju izvedbu na natjecanju »Vinko Lesić« te posebna Rektorova nagrada za nastup na 50. Muzičkom biennalu u Zagrebu. Tijekom boravka u Zagrebu djelovala je kao orguljašica u Župi sv. Petra apostola gdje ravna djevojačkim zborom Kefa. Surađivala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkom filharmonijom, nastupala u ciklusu Virtuoso, kao solistica uz Brass ansambl  Muzičke akademije u Zagrebu, na Samoborskim glazbenim jesenima, u Salonu Očić, Danima Pasionske baštine u Zagrebu, Mag festivalu u Splitu, Večerima u sv. Donatu u Zadru, Varaždinskim baroknim večerima, Papandopulijani, Međunarodnim orguljaškim festivalima – Sonores organi u Zagrebu, Zadar Organ Festival, Organum Histirae, Dani Bacha u Splitu, 1. Festivalu orgulja OrgOs u Osijeku, na međunarodnim orguljaškim ciklusima u Ljubljani, Freibergu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Leipzigu, Stuttgartu, Požegi, Hvaru, Zagrebu, kao solistica uz Zbor i Orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu te solistica uz orkestar Pro. U Njemačkoj djelovala je kao kantorica u Hospitalkirche u Stuttgartu te vodila mušku klapu Stella Maris. Od rujna 2016. radi kao nastavnica klavira i orgulja u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Trogiru, djelovala je kao voditeljica ženskog sastava Trogirske Fjorete, orguljašica je i ravna mješovitim župnim zborom Župe Gospe od Anđela u Trogiru sa kojim se natjecala i na Međunarodnom zborskom natjecanju Cro Patria u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu te je aktivna članica udruge Trogirski Glazbenici koja se zalaže za unapređenje glazbene scene u Trogiru i šire, a koja je  u studenome 2022. za izniman doprinos kulturnom životu primila skupnu nagradu grada Trogira. 2020. godine zajedno sa triom Lur izdaje prvi nosač zvuka Cor Mundum u nakladi izdavačke kuće Cantus za koji je i nominirana za diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolju skladbu – „Vokaliza“ Ante Knešaureka. Početkom nastavne godine 2021./2022. izabrana je za voditeljicu područne Glazbene škole Josipa Hatzea u Trogir, a od 2023. g. sudjeluje kao jedan od profesora predavača pri Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku.

Vlatko Belas rođen je u Splitu 09.09.1993 godine. Svoje glazbeni put započinje u Trogiru upisujući osnovnu glazbenu školu „Melita Lorković“, smjer klavir. Nakon završene osnovne škole upisuje srednju glazbenu školu „Josip Hatze“ u Splitu, smjer solo-pjevanje u klasi prof. Sanje Erceg Vrekalo. Kroz svoje rano školovanje ostvaruje velike uspjehe i osvaja prve nagrade na regionalnim, državnim te međunarodno priznatim natjecanjima i osvaja 10-ak nagrada i priznanja (49. hrvatsko Regionalno natjecanje – prva nagrada u prvoj kategoriji, 49. hrvatsko državno natjecanje – apsolutna prva nagrada u prvoj kategoriji, 17. Međunarodno Lions Grand Prix natjecanje – druga nagrada, 19. Međunarodno Lions Grand Prix natjecanje – treća nagrada, Međunarodno natjecanje  „Lazar Jovanović“ apsolutna prva nagrada u prvoj kategoriji,51. hrvatsko Regionalno natjecanje – apsolutna prva nagrada u drugoj kategoriji, 51. hrvatsko državno natjecanje – druga nagrada u drugoj kategoriji, 19. međunarodno natjecanje Daleki akordi – prva nagrada u drugoj kategoriji). Sudjelovao je u Međunarodnom projektu „Glazbeno vozilo“ u operi „Didona i Enej“ u kojoj je pjevao glavnu ulogu Eneja. Opera se izvela u HNK Split i u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Dobitnik je glazbenog Oskara i posebnog predsjedničkog priznanja za svoje uspjehe. Nastupao je na mnogim pozornicama i koncertnim dvoranama te svoje daljnje školovanje nastavio u Beču. Dugogodišnji je vanjski član HNK Split te nastupa na raznim koncertima i projektima. Posebnu pažnju i rad posvećuje svome gradu Trogiru te osniva udrugu „Trogirski Glazbenici koja svojim trenutnim i budućim radom želi vratiti glazbeni sjaj gradu Trogiru. Osnivač je festivala klapskih majstora u Trogiru koji se prvi put održao 2019. godine te ostvario veliki uspjeh.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

This site is registered on wpml.org as a development site.