54. Trogirsko kulturno ljeto: Tjedan sa pregršt klasične glazbe i čak dvije ribarske fešte

Impresivan prošlotjedni line-up u Trogiru započeo je GALA koncertom u sklopu festivala klasične glazbe Opera Selecta, gdje je mnogobrojnu publiku oduševila jedna od najperspektivnijih mladih sopranistica današnjice, Serena Saenz. Uz nju su nastupili slovenski bariton Jaka Mihelač i hrvatski ansambl Acoustic Project Strings. Istovremeno, u mjestu Plano, blagdan sv. Marte proslavljen je fantastičnim koncertom grupe Magazin koja je svojim poznatim plesnim hitovima rasplesala publiku i stvorila atmosferu za pamćenje.

Osim Opere Selecte, kula Kamerlengo prošlog je tjedna ugostila ponajbolja regionalna glazbena imena. U srijedu je istaknuti glazbenik i kantautor Sergej Ćetković priredio pravi ljetni spektakl kojim je obilježio 25. godišnjicu svoje bogate karijere pune emotivnih balada i bezvremenskih pjesama. U petak je započelo 7. izdanje jednog od najboljih urbanih festivala, “KulaKula”. U svega 3 dana, ovaj je boutique festival oduševio eklektičnim line-upom i vrhunskom produkcijom. Na pozornici su nastupili URBAN&4, ZABRANJENO PUŠENJE, SENIDAH, BUČ KESIDI, NIKA TURKOVIĆ, ROUZI, DANI, EDO MAAJKA i KENI NIJE MRTAV.

Tjedan je bio bogat kulturnim događanjima. Anđelka Stević Žugić svojim monodramom “Šta me OPET snađe”oduševila je publiku nizom tragikomičnih scena koje dočaravaju problematiku razvoda. U četvrtak je park Malarija bio prepun djece i roditelja koji su uživali u čarobnoj predstavi “Petar Pan” o dječaku koji ne želi odrasti.

Na otoku Drvenik Veliki, tijekom vikenda otvorena je izložba Vedrana Karadže Tabulova “Navigando” te održan koncert Tri soprana ONE.

U nedjelju je manifestacijom “NA HRVATSKOJ PONISTRI, HRVATSKI BARJAK” obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Program je započeo misnim slavljima u općinama Seget i Okrug, a poslijepodne je uplovljavanjem broda HRM-a “Šibenik” u Gradsku luku Trogir uslijedio svečani koncert, obraćanje gostiju, domaćina, podjela suvenira, majica i hrvatskih barjaka. a nazočnima se obratio i ministar turizma i sporta Republike Hrvatske Tonči Glavina.

Naredni je tjedan u sklopu 54. Trogirskog kulturnog ljeta u znaku klasične glazbe, no zabave i fešte nipošto neće nedostajati.

Narodna glazba Trogir održat će svoj ljetni koncert u loži na glavnom trogirskom trgu u utorak. U srijedu, 7. kolovoza u 20:00 sati, održava se posljednji koncert u sklopu Festivala orgulja Trogir. U crkvi sv. Ivana Pavla II nastupit će jedan od najprestižnijih kanadskih zborskih sastava, mješoviti profesionalni zbor Winnipeg Singers, uz domaćina – mješoviti župni zbor župe Gospe od Anđela i njihovu voditeljicu, orguljašicu Ursu Ljuban.

U večernjim satima 7. kolovoza selimo se u lučicu Brigi – Lokvice gdje se održava Ribarska fešta Travarica s nastupom splitskog benda Diktatori, poznatog po energičnim nastupima i stvaranju sjajne atmosfere na svakom koncertu. Osim glazbenog programa, očekuje vas i bogata ponuda dalmatinskih specijaliteta.

Od četvrtka do subote na Drveniku Velikom održava se manifestacija “Drveniški dani klasične glazbe” u organizaciji Ane Mlačić i Društva Radovan.

U petak se održava posljednji koncert ovogodišnjeg festivala klasične glazbe Opera Selecta. Laura Vadjon (violina) i Pavao Mašić (čembalo) nastupit će u ambijentu Kneževog dvora s početkom u 21:00 sat.

Istovremeno će se u kuli Kamerlengo održati predstava “Uvijek će nam ostati ljubav” (Teatar Rugantino). Ova nježna, ali i pomalo uznemirujuća komedija o metamorfozama ljubavi propituje zajedništvo dvoje ljudi u trenucima krize i nerazumijevanja, razdvajanja i mirenja, pokazujući kako jedino ljubav može održati njihov odnos. Smiješna i tužna priča o braku.

Tjedan završavamo u subotu na Drveniku Velikom tradicionalnom ribarskom feštom. Uz glazbenu podlogu Fortis benda, mještani i posjetitelji uživat će u plesu, druženju i dalmatinskoj spizi.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

This site is registered on wpml.org as a development site.