Rujan u Trogiru započinje festivalom “Majstori Gitare” – provjerite i ostala događanja (2.9. – 8.9.2024.)

Kraj kolovoza u Trogiru bio je obilježen raznovrsnim događanjima iz područja kulture, zabave, filma i glazbe, donoseći nezaboravne trenutke lokalnom stanovništvu i posjetiteljima.
Tjedan je započeo tradicionalnim ljetnim koncertom  Narodne glazbe Trogir, a kao i svake godine trogirski su glazbari svojom izvedbom oduševili publiku.
U srijedu je održana sedma obljetnica koncerta „Trifora“, koji se u Trogiru održava na jednoj od najfascinantnijih pozornica u gradu – trifori palače Ćipiko. Treći koncert 5. Festivala klasične glazbe udruge Trogirski Glazbenici i ove je godine publici donio nove goste i svježe glazbene brojeve iz svijeta opere, uz dodatak canzone i šansone.

Istog dana, u kuli Kamerlengo započele su ljetne filmske projekcije u sklopu Kina Mediteran, pa su tako gledatelji uživali u zabavnoj animiranoj obiljteskoj avanturi „Lisac i zečica spašavaju šumu“, potom u akcijsko-avanturistička priči „Borderlands“, te u inspirativnoj humorističnoj drami „Uvijek postoji sutra“.


Četvrtak je donio večer bogatu tradicijom na starogradskom trgu, gdje su nastupili KUD “Kvadrilja” i gosti iz KUD-a “Sv. Juraj” Draganić, koji su svojim plesnim i dramskim izvedbama očarali publiku. Ova folklorna večer bila je prava prilika za doživjeti ljepotu narodnih običaja, nošnji i koreografija koje čuvaju kulturnu baštinu.

U petak je mjesto Žedno postalo epicentar nezaboravne zabave na Fešti o’ teć koja je trajala do kasnih noćnih sati! Večer je bila ispunjena pjesmom, plesom i veseljem, a za fantastičnu atmosferu pobrinuo se splitski duo Matko i Brane, koji su svojim hitovima držali sve prisutne na nogama. Uz vrhunske delicije, koje su oduševile nepca svih gostiju, predivnu atmosferu i druženje, ova će se fešta još dugo prepričavati.

U subotu je Knežev dvor bio domaćin čarobnog koncerta “Večer Filmske Glazbe”, posljednjeg u sklopu 5. Festivala klasične glazbe udruge Trogirski glazbenici. Ljubitelji glazbe i filma, imali su priliku uživati u najpoznatijim melodijama s filmskih platna koje su obuhvatile glazbu iz hrvatske i svjetske kinematografije.

U nedjelju je park Malarija bio ispunjen dječjim osmjesima i radoznalim pogledima dok je Produkcija Z izvodila predstavu „Put oko svijeta“. Kroz pjesmu i priču, mališani su imali priliku upoznati se s kontinentima i njihovim karakteristikama na jedinstven i zabavan način.

Početkom rujna, Trogir će postati središte vrhunskih gitarističkih izvedbi zahvaljujući festivalu „Majstori gitare“, koji se održava u sklopu tradicionalnog 54. Trogirskog kulturnog ljeta.

Ovaj festival, organiziran u suradnji s Udrugom splitskih gitarista – GitaraSt, dovodi renomirane glazbenike iz svijeta klasične gitare, pružajući publici uvid u bogatstvo hrvatske i svjetske gitarističke scene. Festival započinje 2. rujna u Kneževom dvoru u 20:00 sati koncertom jednog od najistaknutijih gitarista svoje generacijePetrita Çekua. Nastavlja se 6. rujna (u 20:00 sati) u Kneževom dvoru, kada će publika imati priliku uživati u izvedbi Filipa Miškovića, mladog virtuoznog gitarista iz Kaštela.
Kulturna ponuda nastavlja se 3. rujna u Muzeju grada Trogira, gdje započinje izložba Doris Sapunar Bengtsson pod nazivom „Dialogen“. Izložba će biti otvorena do 14. rujna, pružajući posjetiteljima jedinstven umjetnički doživljaj.
U srijedu, 4. rujna u 21:00 sat dvorište Muzeja grada Trogira će postati mjesto susreta glazbenih žanrova i stilova zahvaljujući koncertu „Večer sa dalmatinskim tenorom“. Glavni akter ovog glazbenog putovanja poznati je dalmatinski tenor velikih glasovnih mogućnosti – Vladimir Garić. U pratnji svojih prijatelja, Garić će vas povesti na glazbeno putovanje kroz talijanske canzone, arije, domaće i strane evergreene.

Nakon sjajne izvedbe predstave “Oči Uoči Zgospod’non” u lipnju, na zahtjev publike dogovoren je novi termin. Omiljeni zadarski glumac i performer Enio Meštrović odigrat će lik svog već sada kultnog alter ega – Ričarda u subotu, 7. rujna (21:00 sat) u kuli Kamerlengo.

Radujemo se početku rujna uz ovaj raznolik program koji će dodatno oživjeti Trogir i nastaviti ljetnu čaroliju u gradu majstora.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

This site is registered on wpml.org as a development site.