Svečano otvoreno 53. Trogirsko kulturno ljeto

„Trogirani za Vinka“ svečano otvorili 53. izdanje Trogirskog kulturnog ljeta

Na trgu Ivana Pavla II, pod zvjezdanim nebom, svečano je otvoreno 53. Trogirsko kulturno ljeto. Ovogodišnje izdanje kulturnog ljeta posvećeno je legendarnom trogirskom slavuju Vinku Coci, a glazbenim spektaklom „Dalmacija, more, ja i ti“ obilježeno je 10 godina od rastanka s istaknutim dalmatinskim tenorom.

Ceremonija otvorenja započela je na ambijentalnom trgu izvedbom „Švet Ivane od moga Trogira“  Klape Trogir, čiji je, svojevremeno, prvi tenor bio neprežaljeni nam Vinko, sve do početka svoje samostalne karijere tenora solista. Zatim je gradonačelnik Ante Bilić, na prepunom gradskom trgu, spuštanjem zastave službeno proglasio Trogirsko kulturno ljeto otvorenim.

Svečano otvorenje 53. po redu kulturnog ljeta u svakom je pogledu posvećeno trogiranima, gradu te stoljetnoj tradiciji umjetničkog stvaralaštva. Vinko Coce svoj je život posvetio glazbi i ljubavi prema Trogiru, te postao jedan od najznačajnijih izvođača dalmatinskog i klapskog glazbenog izričaja. Njemu u čast ceremonija se nastavila predivnim bezvremenskim pjesmama i melodijama koje su nam besprijekorno izveli trogirski majstori.

Folklorni ansambl i mandolinski orkestar KUD-a „Kvadrilja“ stupili su na pozornicu sa unikatnim plesom koji je sačuvan u svom izvornom obliku samo u Trogiru, nakon što je gradonačelnik Ante Bilić službeno otvorio 53. Trogirsko kulturno ljeto. Potom je Klapa Stivanja dotaknula publiku pjesmama „Da je meni s tobon kroz Pašike“ i „Dalmacijo, sve ti cvitalo“, a Trogirski glazbenici svojom izvedbom legendarne pjesme „Ribari“. Hrvatsko pjevačko društvo Petar Berislavić vrlo je sentimentalno otpjevalo „Zlato moje“, dok su Trogirski kanti oduševili pjesmom „Dalmacija, more, ja i ti“ po kojoj je in memoriam Vinku Coci i nazvan.

Posebno snažne emocije preplavile su preko tisuću gledatelja na glavnom trgu kada je Klapa Trogir otpjevala svima znanu „Vilo moja“, a Narodna glazba Trogir i solist Vedran Harašić koncert su priveli kraju čuvenom „Sićaš li se Lungo Mare?“ i „Kada umrem zamotan u bilo“ zajedno sa Klapom Trogir. Apsolutno oduševljenje publike izazvao je izlazak svih glazbenika i pjevača na pozornicu te zajednička izvedba pjesama „Mirno spavaj ružo moja“ i „U zaljevu malom“ kojima je, pod vodstvom dirigenta Duška Hrnjak, završen ovaj glazbeni spektakl.

Trogirski su umjetnici uistinu oživjeli sjećanja na brojne antologijske hitove koje nam je Vinko Coce ostavio kao vječnu uspomenu, a cjelokupni program upotpunjen je vrlo emotivnim video reportažama iz Vinkova života. Detalje njegovog glazbenog stvaralaštva i svakodnevnih situacija podjelili su najbliži mu prijatelji i suradnici:  koji su na prilično dojmljiv, osoban i dirljiv način približili publici lik i djelo Vinka Coce.

Mješavina nostalgije, sreće i pjesme obilježila je otvorenje 53. izdanja Trogirskog kulturnog ljeta i uvela nas u najljepši period godine, kada Trogir postaje svojevrsna otvorena pozornica na kojoj nas očekuje zaista kvalitetan i zanimljiv program koji potvrđuje koliko bogatstvo umjetničkog izričaja posjeduje i ugošćuje naš mali grad.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

This site is registered on wpml.org as a development site.